Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Πολλές οι πιθανότητες για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα

Προσοχή! Υπάρχει λόγος που έγραψα εθνικό νόμισμα. Το νέο νόμισμα(αν θα έρθει) δεν θα έχει καμία σχέση με την δραχμή που γνωρίσαμε. Δεν θα έχει ούτε και το ίδιο όνομα.

Μπορεί να ψηφίστηκε το νέο (σκληρό) μνημόνιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Στην Ελλάδα οι διεθνείς συμφωνίες και οι νόμοι τους θα πρέπει να περάσουν έναν πολύ μακρύ δρόμο για να εφαρμοστούν.  Στην πραγματικότητα αυτοί ο νόμοι είναι ένα τίποτα χωρίς τα προεδρικά διατάγματα και χωρίς τις διοικητικές εγκυκλίους που να τους υλοποιούν. Για αυτά όμως δεν αποφασίζει καμία βουλή αλλά μονάχα η κυβέρνηση και ένας στενός πρωθυπουργικός και κομματικός κύκλος που υποτίθεται πως υποπτεύουν τους υπουργούς. Ακόμη και αν περάσει από τα παραπάνω στάδια ένας νόμος θα πρέπει να εγκριθεί από το ΣτΕ(το βαθύ κράτος δηλαδή) για να εφαρμοστεί. Αλλά στην Ελλάδα των βολεμένων κρατικοδίαιτων, των συνδικαλιστών και της ΔΕΚΟ, ένας νόμος θα πρέπει να εκπροσωπεί "το δίκιο του λαού" και το λεγόμενο "κίνημα".

Εάν οι προηγούμενοι που πίστευαν στους περισσότερους νόμους του μνημονίου δεν κατάφεραν να εφαρμόσουν τα μνημόνια στο σύνολό τους, δεν νομίζω ότι θα μπορέσουν οι τωρινοί να τα εφαρμόσουν. Πόσο μάλλον όταν τα μέλη του κόμματος δήλωσαν πως θα σαμποτάρουν το μνημόνιο. Ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε πως το μνημόνιο ήταν αποτέλεσμα εκβιασμού.

Αυτά όλα τα γνωρίζουν οι εταίροι για αυτό και ζητούν εγγυήσεις. Γνωρίζουν την κατάσταση στην χώρα αλλά και την κυβέρνηση του Τσίπρα. Μία κυβέρνηση που για 6 μήνες πηγαινοερχόταν στις Βρυξέλλες απλά για να μυρικάζει "αριστερά τσιτάτα" και που δεν έχει επιδείξει μέχρι τώρα κάποιο σοβαρό πρόγραμμα ή κάποια διάθεση συμβιβασμού και που δεν έχει πει ακόμη ούτε μία αλήθεια στον λαό κάθε άλλο παρά αξιόπιστη είναι.

Προσωπική μου άποψη το τελευταίο 2μηνο ήταν πως ήθελαν να μας φέρουν από την αρχή σε αυτή την κατάσταση. Λέγετε πως οι απώλειες το τελευταίο 6μηνο ήταν πάνω απο 150 δις(όχι σαν καθαρό έσοδο για το κράτος, αλλά ως καταθέσεις, ως αύξηση ανάγκης δανεισμού, ως απώλεια αξίας μετοχών τχσ, ως υποβάθμιση της οικονομίας και των εισόδων από αυτην). Και αυτά έγιναν υπό την γνώση τους. Γιατί δεν γίνεται άνθρωποι που είναι πανεπιστημιακοί στην οικονομία να μην γνωρίζουν ότι οι χειρισμοί τους τους έφεραν αυτή την κατάσταση. Και ο Τσίπρας γνώριζε. Μόνο και μόνο λόγω της θέσης του μονάχα γνωρίζει πολύ περισσότερα από τον μέσο Έλληνα. Γνώριζαν πως η πολιτικής διαπραγμάτευσης που ακολουθούσαν ήταν καταστροφική.

Οπότε για μένα τα σενάρια είναι 4:

-Θέλαν να λυγίσουν την οικονομία ώστε να καταστεί το χρέος μη βιώσιμο και έτσι να "εκβιάσουν" την Ευρώπη με μία επερχόμενη ελληνική χρεοκοπία για να μας κάνουν κούρεμα. Σε αυτή την περίπτωση θα το παρουσίαζαν ως επιτυχία της κυβέρνησης. Βέβαια στην πραγματικότητα θα βρισκόμασταν στην ίδια και χειρότερη θέση μάλιστα γιατί θα έχουμε φάει φοβερή ύφεση. Απλά ο Συριζα θα έχει να πει πως μας κούρεψε το χρέος. Και τώρα που χάσαν το παιχνίδι κάναν ένα δημοψήφισμα για το οποίο ήλπιζαν το ΝΑΙ για να πάρουν την πολιτική νομιμοποίηση, αλλά για κομματικούς και πολιτικούς λόγους στήριξαν το ΟΧΙ. Αλλά κέρδισε το ΟΧΙ οπότε και κάναν την κωλοτούμπα.

-Θέλαν από την αρχή να πάμε σε εθνικό νόμισμα μαζί με κάποιο κούρεμα του χρέους γιατί πίστευαν πως πολιτικά αυτό και μία υποτίμηση του νομίσματος θα περνούσαν πιο εύκολα από μειώσεις μισθών και συντάξεων. Αλλά στο τέλος συνειδητοποίησαν πως κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την χώρα και τους πολίτες της, και κυρίως μετά τις δηλώσεις και τον χάρτη ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτή την περίπτωση του Γιούνκερ και άλλων.

-Είναι κυβέρνηση εναρμάτιστων τυχοδιωκτών λαικιστών του "βλέποντας και κάνοντας". Και τα σκάτωσαν χωρίς να θέλουν. Και τώρα απλά κολάνε τα σπασμένα. Αυτό πιστεύουν και οι περισσότεροι. Αλλά κάτι τέτοιο για μένα είναι λίγο δύσκολο γιατί όπως ανέφερα και πριν λόγω θέσης και μόνο γνωρίζουν πολύ περισσότερα από εμάς.

-Είναι κυβέρνηση προβοκατόρων και θέλουν να αλλάξουν τους γεωπολιτικούς συμμάχους της χώρας. Οι 6 μήνες και η εως τώρα "διαπραγμάτευση" το μόνο που τους πρόσφεραν ήταν η ευκαιρία να καταλάβουν τον κρατικό μηχανισμό και να δημιουργήσουν ένας είδος διχασμού μεταξύ του κόμματος και των "εχθρών του λαού". Το δημοψήφισμα ήταν απλά ένας τρόπος να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία τους και την πέραση τους στον λαό και για να ερμηνευσουν το αποτέλεσμα όπως αυτοί ήθελαν. Και αυτό επιβεβαιώνεται καθώς πολλοί το παίζουν τώρα ανυπόταχτοι αριστεροί και υπερασπιστές του "περίφανου ΟΧΙ". Δεν πρόκειται να εφαρμόσουν το πρόγραμμα, αλλά θα το παίξουν ήρωες και ότι αγωνίστηκαν μέχρι τέλους για την χώρα και το ευρώ. Στο τέλος θα μας πάνε σε χρεοκοπία και σε εθνικό νόμισμα. Θα τα φορτώσουν βέβαια στην Ευρώπη και στους τοκογλύφους εταίρους-δανειστές όπως και φόρτωσαν το κλείσιμο των τραπεζών και άλλα.

Σε κάθε περίπτωση οι καταστάσεις που θα αντιμετωπίσουμε θα είναι πολύ δύσκολες. Στην περίπτωση του ευρώ τα μνημόνια θα συνεχιστούν και η ύφεση θα παραμείνει γιατί οι δικοί μας οι φωστήρες-προβοκάτορες προτίμησαν να προτείνουν φόρους και όχι μεταρρυθμίσεις.

Καλά στην περίπτωση της χρεωκοπίας θα γνωρίσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, δεν το συζητάω αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου