Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Ελεύθερη κατασκήνωση: Δικαιωμα ή κατάχρηση;

Η οικονομική κρίση και κάποιες άλλες συγκυρίες όπως ο χιπστερισμός που έχει γίνει πλέον semi-mainstream κουλτούρα έχουν αυξήσει κατά πολύ τους ελεύθερους κατασκηνωτές, μαζί βέβαια και την ιδεολογία του ελεύθερου κάμπινγκ.

Το θέμα είναι κατά πόσο είναι δίκαιο ή δικαίωμα(όπως στηρίζουν οι υποστηρικτές του) η μορφή αυτών των διακοπών.

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε πως οι ελεύθεροι κατασκηνωτές νομικά αλλά και ηθικά δεν μπορούν να καλυφθούν. Πότε έγιναν δικαίωμα οι διακοπές; Εαν οι διακοπές είναι δικαίωμα, δεν θα έπρεπε να είναι δικαίωμα και η δωρεάν σίτιση και στέγαση. Αυτά τα δικαιώματα τουλάχιστον είναι αναγκαία και άμεσα για την επιβίωση του ανθρώπου. Δεν παρέχονται ωστόσο από (σχεδόν) κανένα κράτος.

Ακόμη, με ποιο δικαίωμα μπορούν κάποιοι να ιδιοποιούνται δημόσια γή; Πόσο μάλλον όταν βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως , δηλαδή θα αναγκάζονται να βρωμίζουν αλλά και να μολύνουν τον τόπο που διαμένουν, καθώς δεν θα υπάρχει σύστημα αποχέτευσης. Θα μου πείτε: Ε, και τι έγινε για 5 η και 2 βδομάδες που θα πάει κάποιος, δεν θα κάνει και το μεγάλο έγκλημα να καταλάβει δημόσια γή και θα κάνει την ανάγκη του σε κάποιο μαγαζί κοντά ή στις πιο κοντινές δημόσιες τουαλέτες. Δεν θα διαφωνήσω ωστόσο μαζί σας. Αλλά θα τονίσω πως τίποτα δεν αποτρέπει τον κάφρο. Μόλις προχθές που πήγα σε κάποια παραλία της Ολυμπιάδας (το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο στην Χαλκιδική)παρατήρησα το εξής αισχρό: Άνθρωποι και οικογένειες ολόκληρες πάνω στην παραλία, ενώ αναγραφόταν με μεγάλα γράμματα πως απαγορεύεται η κατασκήνωση, είχαν στήσει τις σκηνές τους, τα τροχόσπιτά τους, και οι περισσότεροι τα είχαν φράξει και κτίσει κιόλας!Δεν μου διέφυγαν επίσης και οι γλάστρες που είχαν τοποθετήσει έξω από τις "οικίες" τους κάποιοι! Είχαν και τηλεόραση, αφού είχαν και κεραία!Από που έπαιρναν ρεύμα ή αν έκλεβαν είναι ένα ερώτημα μάλλον αναπάντητο...Το που πηγαίνουν όλα αυτά τα λύματα παραμένει ένα μυστήριο...Μάλιστα οι εγκαταστάσεις αυτές ήταν τόσο εκτεταμένες, που είχαν δημιουργήσει σχεδόν ένα μικρό χωριό! Και όλοι αυτοί, πάνω σε γή που δεν κατείχαν και που είναι παράνομη η ανοικοδόμηση ακόμη και σε όποιους κατέχουν τις εκτάσεις!

Για αυτό λοιπόν, η ελεύθερη κατασκήνωση θα πρέπει να είναι πάντα παράνομη. Γιατί κυρίως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί , πως δεν θα συμβούν καφρίλες. Και γιατί βέβαια, νομικά, μία τέτοια πράξη δεν γίνεται ποτέ να στέκει.

Για αυτό και είναι αναγκαίοι οι έλεγχοι και ποινές. Οι οποίες θα πρέπει να αυξάνονται ανάλογα με τον χώρο που καταλαμβάνεται , και να είναι αποτρεπτικές για τους κάφρους με τα "χτισμένα" τροχόσπιτα.

10 σχόλια:

  1. Με αυτά που λες αν δεν είσαι αμεα (και ίσως γι'αυτό δεν μπορείς να σκεφτείς κάποια πράγματα ) ελπίζω κάποια μέρα να φας ενα πολύ καλό χέρι ξύλο μπας και στρώσεις. Ηλίθιε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μπορούσα πολύ εύκολα να διαγράψω αυτό το υβριστικό-χυδαίο-ρατσιστικό σχόλιο. Από την δημιουργία του blog, είχα αποφασίσει να αφήσω το σχολιασμό ελεύθερο. Ιδεολογία πες το; Βίτσιο; Αυτό, πάντως εγώ, θεώρησα, ως το πιο δίκαιο. Ωστόσο, έχω παρατηρήσει μία εκτεταμένη κατάχρηση αυτού του "δικαιώματος"(όπως γίνεται κατά κόρον με οτιδήποτε στην Ελλάδα), από "ανθρώπους" του δικού σου στυλ...που σχολιάζουν απλά για να βρίσουν ή να συκοφαντήσουν. Το σχόλιο τελικά θα το αφήσω ως τεκμήριο της πολιτισμικής κατάπτωσης κάποιων συν"άνθρωπών" μας. Καληνύχτα!Και χαιρετίσματα στη μάνα σου!

      Διαγραφή
    2. Δικαίωμα ειναι μονάχα ό,τι ορίζεται από τον νόμο; Δεν το ήξερα αυτό. Σε ευχαριστω για την πληροφορία... Επίσης, το οτι υπαρχουν μερικοι καφροι που ίσως χέσουν εκει που δεν πρεπει δεν σημαινει οτι ειναι κακο το ελευθερο καμπινγκ.... οσο για το νομο και το που μπαινουν η οχι παρανομες κατοικιες βίλες ξενοδοχεια κλπ δε το σχολιαζω... Αν σε πειραζουν οι σκηνες και οχι οι πυρκαγιες σε δαση για αναδομηση ξενοδοχειακων συγκροτηματων, η οι βιλαρες του καθε επιχειρηματια που είτε εχει τα μεσα να θεωρηθεί νόμιμη είτε απλα ειναι αυθαίρετη( και μαλιστα με παραλιες που αγοραζονται και αποτελουν ιδιωτικη περιουσία γιατι στη περιπτωση αυτη πουλαμε γη και ειμαστε σίγουροι πως δε θα γινουν καφριλές, η ολοκληρα νησια) τοτε τι να πω... μερικοι ανθρωποι ειναι αξιοι της μοιρας τους και πραγματικα δεν σκεφτονται πολυ πριν μιλήσουν ή γραψουν....

      Διαγραφή
  2. Τα δωσα τα χαιρετίσματα. Μου πε να σου πω να περάσεις απ'το σπίτι της να σου μάθει να γράφεις και να σκέφτεσαι σαν άνθρωπος γιατι αλλιώς δεν έχει κοκο. Αύριο το απόγευμα μπορείς ;;
    Τρομερή επίδειξη δημοκρατιας πάντως. Σ'ευχαριστώ που κρατάς το σχόλιο μου. Θα προτείνω να σου στήσουμε κανα άγαλμα.

    Πες επίσης στη μαμά μου αύριο που θα πας να μου βάλει πιπεράκι στο στόμα για το υβριστικό-χυδαίο σχόλιο μου ..χαχαχα... βλαξ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν καταλαβαίνω γιατι δεν ανεβαζεις το σχολιο που εχω αφησει εδω και μερες εφοσον εχεις αποφασισει να αφηνεις τεκμηρια οπως λες παραπανω... τοσο προσβλητικο το θεωρησες λοιπον ? Η απλα δε μπορεις να απαντησεις και απαξιεις ? Πιθανότατα η απαξιωση σου ειναι εξαιτιας ελλειψης λογικων επιχειρηματων κατι που παρατηρησα σε καθε σχολιο σου ακομα και στα κειμενα σου... παντως οι απαντησεις τυπου χαιρετισματα στη μανα του προηγουμενου δε νομιζω οτι σε κανουν λιγοτερο καφρο και σεξιστη. Συγχαρητηρια για την τεχνικη λογοκρισιας που εφαρμοζεις για τους καφρους λοιπον εφαρμοσε την και στον εαυτο σου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σορρυ, έβαλα εποπτεία στα σχόλια, μετά τα τελευταία κρούσματα κοπρολογίας, που ήσουν και εσύ υπεύθυνος(ή υπεύθυνη). Ωστόσο κράτησα την ανωνυμία των σχολιαστών. Βέβαια μόλις είδα πως σχολίασες τα ανέβασα.
    Τώρα που αποφάσισες να συζητήσεις σαν άνθρωπος θα προσπαθήσω να απαντήσω.
    1)Για τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα που "καίνε" τα δάση δεν μπορείς να έχεις καμία απόδειξη ότι είναι αυτοί οι εμπρηστές. Ακόμη, δεν πιστεύω να υπάρχει κανένας σοβαρός επιχειρηματίας που να θέλει να επενδύσει στα αποκαΐδια. Πιστεύω πως το φαινόμενο των πυρκαγιών στην Ελλάδα είναι πολύ πιο "σκιώδες" και δεν μπορούμε εμείς που δεν βρισκόμαστε στα πράγματα να το εξηγήσουμε τόσο απλά.
    2)Όχι, δικαίωμα δεν είναι μονάχα ό,τι ορίζεται από τον νόμο. Είναι μάλλον κάτι υποκειμενικό. Πχ, εσύ μπορείς να πιστεύεις πως πρέπει να έχεις δικαίωμα στη 3βάθμια εκπαίδευση, εγώ μπορεί όχι, εσύ μπορεί να θεωρείς σωστό και δίκαιο την υψηλή φορολόγηση ενώ κάποιος φιλελεύθερος ή απλα ατομιστής, καταπίεση και φασισμό. Εσύ μπορείς να πιστεύεις πως έχεις δικαίωμα να χρησιμοποιείς δωρεάν τις συγκοινωνίες, κάποιος άλλος μπορεί να πιστεύει πως του αποσπάς χρήματα και δημιουργείς κρατικοδίαιτες διεφθαρμένες ΔΕΚΟ. Σε ανελεύθερες πολιτείες, φασιστικές ή αποικιοκρατικές, οφείλεις να αντιμάχεσαι τους δικτάτορες, το προβλέπει μάλιστα και το ελληνικό σύνταγμα αυτό. Αν μπούμε σε διλήμματα του τύπου νόμιμο και όχι ηθικό, τότε έχουμε χάσει μάλλον την μπάλα και δεν απέχουμε πολύ από την δημιουργία ενός διεφθαρμένου θρησκευτικού κράτους που θα μπορούν οι κάθε λογής ευνοούμενοι να κάνουν ότι θέλουν. (Κάπως έτσι όμως δεν είναι και η Ελλάδα;)
    3)Όσον αφορά το σχόλιο μου για τη μαμά σου, τι να πω...Απάντησα όπως μου μίλησες και εσύ...
    Αυτά!Φιλάκια!
    ΥΓ: Από αύριο εως και 5 μέρες δεν θα μπορώ να ελέγχω τυχόν σχόλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν δεν ήσουν τόσο επιφανειακός και ρηχός σε αυτά που γράφεις και έκανες καμιά έρευνα πριν, θα έβλεπες ότι δεν είναι τίποτα σκιώδες η σκιουρώδες ή οτι θες... στους εμπρισμούς. Αλλά που ; Μυαλό κουκούτσι...
    Με καθόλου εκτίμηση αυτός που σε έβριζε. Τα άλλα σχόλια τα γραψε άλλος/άλλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κατ' αρχας οπως αναφερεται στο τελευταιο σχολιο π πηρες τα σχολια που θεωρησες υβριστικα δεν τα εγραψε το ιδιο ατομο με τα επομενα. Εγω λοιπον απο την απαντηση σου, κραταω μοναχα τον σχολιασμο σου για τα δικα μου επιχειρηματα και τα οποια εχεις αριθμησει (εκτος φυσικα απο την μανα του αλλου ατομου που σε εβρισε. Αν και δεν ειναι δικαιολογια το μιλαω οπως μου μιλανε και το γινομαι καφρος οταν μου φερονται καφρικα. Για μενα παρουσιαζεις αυτο που κατηγορεις τους αλλους οτι δειχνουν και μονο που χρησιμοποιεις κατι τοσο παιδιαστικο και χαζο ως δικαιολογια για τον βαθυ, σιγουρα, σεξισμο και ρατσισμο που προσπαθεις να κρυψεις).

    1)Λοιπον οσον αφορα τα δαση.... Δεν πιστευω οτι εχουμε τοσο αυξημενα κρουσματα εμπρηστων και πυρομανων στην Ελλαδα και μαλιστα ξαφνικα σε περιοδους καλοκαιριου που μια φωτια ευκολα ξεφευγει. Σιγουρα υπαρχουν και περιβαλλοντικοι λογοι που καιγονται δαση και περιοχες ολοκληρες αλλα σιγουρα δεν ειναι μοναχα αυτο.... Δεν ξερω αν μοναχα εγω εχω την ιδεα αυτη στο πισω μερος του μυαλου μου, οτι γινονται εσκεμμενα δημιουργουνται πυρκαγιες και σιγουρα επενδυουν αρκετα "σοβαροι" για σενα επιχειρηματιες καθως για μενα δεν υπαρχει σοβαρος και μη επιχειρηματιας. Ολοι τα ιδια σκατα ειναι κατα κυριο λογω και κανουν αυτο που πρεπει για να εχουν κερδος μοναχα αυτοι ουτε εσυ, ουτε εγω ουτε το δασος.... Οποτε κανουν τις δουλειες τους χωρις ενδοιασμους οπως και πολλες αλλες κατηγοριες επαγγελματιων σε ολο τον κοσμο και σε διαφορετικους κλαδους που δε θα αναλυσω τωρα (μαλιστα το κανω την δουλεια μου αποτελει συχνα δικαιολογια). Περα απο αυτη την μικρη παρενθεση τα δαση αποδεδειγμενα εχουν χρησιμοποιεθει για την ανεγερση ξενοδοχειακων συγκροτηματων και βεβαια επανερχονται αρκετα γρηγορα χαρη στην καλη δουλεια επιχειρηματιων .... και φυσικα μιλαμε και για περιοχες με δασικη εκταση κοντα στη θαλασσα πολλες φορες καθως η Ελλαδαρα μας γι αυτο φημιζεται για τον ηλιο και τις παραλιες.... Ζωντας σε ενα κατα κορον τουριστικο μερος θα ελεγα πως δεν ειναι παντα ψεμα οτι επενδυουν και μαλιστα σοβαροτατοι επιχειρηματιες κατ εσενα.

    2)Εγω δεν μιλησα ουτε για ηθικη ουτε για θρησκειες. Ισα ισα τις απεχθανομαι ιδιαιτερως. Για μενα καποια δικαιωματα απλα δε χρειαζονται τον νομο για να υπαρχουν και μερικες φορες τα διεκδικουμε η τα απαιτουμε η φτανουμε ακομα και στα ακρα γι αυτα. Δικαιωμα για μενα δε σημαινει απαραιτητα ηθικο για ολους ουτε νομιμο για ολους και φυσικα υπαρχουν αντικρουομενα συμφεροντα ακομα και στα δικαιωματα. Γι αυτο και καποια δικαιωματα δεν αναγνωριζονται ποτε νομικα. Ομως αν εγω θεωρω δικαιωμα μου να κανω διακοπες δωρεαν εκει που θελω χωρις να πληρωνω ξαπλωστρες και σκηνες η φαγητο και χεσιμο.... Ε ειναι δικαιωμα μου σ αρεσει δε σ αρεσει. Εσυ μπροεις να πληρωσεις και να πας στην ιδιωτικη παραλια η στο ξενοδοχειο 2,3,4,5 αστερων η τελος παντων οπου θεωρεις οτι το σηκωνει η τσεπη σου και η αναγκη σου για πολυτελεια και ωραια χεστρα.

    Οπως και να χει νομιζω δεν μπορεις να δεχτεις καν τα επιχειρηματα ενος ατομου που καταριπτει οσα λες απο εγωισμο και μονο καθως δεν ψαχνεις καν με σοβαροτητα και λογικη τις απαντησεις σου αλλα πετας σκορπιες γνωσεις απο δω κι απο κει... κατι που δε θα ελεγα ως πολιτικαλ ινκορετ ... αλλα ημιμαθεια πραγμα ακομα χειροτερο και απο την αμαθεια μερικες φορες καθως δημιουργει "μπερδεμενα μυαλια" σαν εσενα.
    Καλες διακοπες αυτες τις 5 μερες! και προσεχε μην χεσεις καπου εξω και λερωσεις την αμμο στις παραλιες. (συγνωμη για την κοπρολογια κυριε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λοιπόν, καταρχήν να ξεκαθαρίσω οτι δεν γίνεται ποτέ νομικά να στέκει το ελεύθερο καμπινγκ. Απλά δεν γίνεται, πως να το κάνουμε. Σε καμία σοβαρή κοινωνία δεν θα μπορούσε ποτέ να στέκει. Απορώ πως γίνεται τα "καθαρά μυαλά" σαν εσένα να μην μπορούν να το καταλάβουν αυτό. Πηγαίνετε να ρωτήσετε και κανέναν δικηγόρο εαν θέλετε. Το αν κάνει κάποιος ή όχι ελεύθερο κάμπινγκ, πραγματικά δεν με νοιάζει καθόλου στην τελική. Θα πρέπει όμως κάποτε να αρχίσουμε να αναλαμβάνουμε και τις ευθύνες μας. Και θα πρέπει επιτέλους να πέσουν και πρόστιμα κυρίως στους πιο κάφρους.

      Όσον αφορά τα δάση δεν είπα πως αποκλείω τη πιθανότητα τους εμπρηστές να τους βάλανε κάποιοι "σοβαροί" επιχειρηματίες. Απλά μου φαίνεται κάπως παράδοξο να καταστρέφεις ένα τοπίο απλά για να χτίσεις στα αποκαϊδια. Πιο λογικό μου φαίνεται εμένα να τα βάζουν κάποιοι κάτοχοι οικοπέδων, για να χτίσουν μετά, ή κάποιοι άλλοι για να προκαλέσουν πολιτική αστάθεια(και εδώ έγκειται το "σκιώδεις λόγοι") παρά κάποιοι "σοβαροί επιχειρηματίες" που είναι και αυτό βέβαια μία πιθανότητα που δεν απορρίπτω πάντως.

      Οσον αφορά ένα άλλο σχόλιο. Είμαι εγώ ρηχός και επιφανειακός, που φέρω μία άποψη δική μου έστω και μπερδεμένη, ή εσύ που αναπαράγεις την θεωρία του ΚΚΕ που πρωτοάκουσα όταν ήμουν 12 χρονών;

      Μπορεί να απεχθάνεσαι την ηθική και τις θρησκείες, αντιθέτως όμως ο λόγος σου εκεί σε κατατάσσει. Οι σημερινοί ηθικολόγοι στην Ελλάδα είναι αριστεροί-μάλλον για κάτι τέτοιο σε κόβω-κυρίως. Ο λόγος τους είναι βαθύτατα ηθικός και προσεγγίζει τον θρησκευτικό.

      Για τα βρισίδια: Κάποια άτομα, μονάχα σε τέτοια γλώσσα μπορούν να επικοινωνήσουν.

      "βαθυ, σιγουρα, σεξισμο και ρατσισμο που προσπαθεις να κρυψεις", α καλά εσύ έχεις ξεφύγει...

      Τέλος, θεωρείς πως οι επιχειρηματίες είναι "κακοί" επειδή ενδιαφέρονται μονάχα για την "κωλάθρα" τους; Και πότε είπα εγώ πως οι επιχειρηματίες δεν υποκινούνται από προσωπικά συμφέροντα; Ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος όμως, που δεν ενδιαφέρεται για τον εαυτό του πρώτα; Επειδή, μήπως στη δική σου ιδανική(κομμουνιστική) κοινωνία έχεις εξυψώσει την ανιδιοτέλεια; -Γιατί χωρίς ανιδιοτέλεια και φιλότιμο δεν πρόκειται να σταθεί ποτέ...

      Αν θέλετε χρησιμοποιείστε και ψευδώνυμα για να μπορώ να σας ξεχωρίζω.

      Διαγραφή
    2. Είναι παρανομία. Η ποινή; 300€ . Αν τα πληρώσεις άμεσα τη γλιτώνεις με 150€. Και συνεχίζεις να παρανομείς. Όπως και πολλοί άλλοι στην Ελλάδα που έμαθαν να πληρώνουν πρόστιμα και να συνεχίζουν να παρανομούν. Και εμείς τους επικροτούμε και τους ενθαρρύνουμε. Βέβαια, δε μιλάμε δα και για κανένα έγκλημα, τόσα έχουν γίνει και συνεχίζονται να γίνονται σε αυτή τη χώρα, αλλά δεν παύει να είναι παράνομη πράξη. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι η στάση των συμμετεχόντων στο διάλογο και συγκεκριμένα η θέση ενός ευγενούς κατά τα άλλα ατόμου, ο οποίος στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί σώνει και καλά τους κατασκηνωτές, το έφερε από δω το έφερε από κει και στο τέλος έβγαλε το πόρισμα. Φταίνε οι επιχειρηματίες. ( Υπό την έννοια βέβαια ότι αυτή η πράξη ωχριά μπροστά στο κάψιμο των δασών, πίσω από το οποίο κάψιμο κρύβονται επιχειρηματικά συμφέροντα). Σίγουρα έτσι είναι. Δηλ. το κάψιμο ενός δάσους σίγουρα είναι καταστροφή. Και σε κάποιες περιπτώσεις ίσως ισχύει και αυτό (για τα επιχειρηματικά συμφέροντα). Σε κάποιες άλλες παράνομοι κατασκηνωτές, όπως και εμπρηστές,και ιδιοκτήτες που έχει χαρακτηριστεί η έκτασή τους δασική και δεν μπορούν να χτίσουν (κυρίως αυτοί), βοσκοί κ.α. Αλλά για χάρη της συζήτησης ας δεχτούμε ότι φταίνε αποκλειστικά οι επιχειρηματίες. Αλήθεια, αυτό αναιρεί την ευθύνη των παράνομων κατασκηνωτών; Γιατί είμαστε έτσι; Δηλαδή το δεν είμαι μόνον εγώ, με αθωώνει;Σήμερα όποιος κοπρίτης κλέβει το κράτος έχει έτοιμη την απάντηση. Οι πολιτικοί γιατί κλέβουν; Ναι , κλέβουν και κάποιοι τιμωρούνται, οι περισσότεροι όχι, αλλά εσύ δεν παύεις να είσαι κλέφτης. Υπάρχει και η λεγόμενη ΄΄ ατομική ευθύνη΄΄ φράση απωθητική για εμάς τους νεοέλληνες, αλλά επιτέλους τι άλλο θα πρέπει να γίνει σ' αυτή τη χώρα για να αναλάβουμε ο καθένας τις ευθύνες του . Και σας παρακαλώ μη με παραπέμψετε στο΄΄ μαζί τα φάγαμε΄΄ δεν εννοώ αυτό. Στο τέλος όπως πάτε θα μου βγάλετε τους παράνομους κατασκηνωτές και ήρωες που υπερασπίζονται τα μπάνια του λαού. Προσωπικά έχω κάνει πάνω από 10 χρόνια κάμπινγκ, πάντοτε οργανωμένο, ποτέ ελεύθερο.Και εμένα με ενοχλούν, αλλά δε βαριέσαι...αν θα γράψω και τίποτε εναντίον τους θα με χορτάσετε βρίσιμο και δε μ΄αρέσει να με βρίζουν

      Διαγραφή