Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Τι είναι η δεξιά;

Τελευταία, έτυχε να διαβάσει το blog μου φιλικό μου πρόσωπο και το θεώρησε "δεξιό". Με αφορμή αυτό τον χαρακτηρισμό, έκανα κάποιες σκέψεις που θέλω να δημοσιοποιήσω.

Η αριστερά είναι πολύ πιο εύκολη προς την κατανόηση. Εκεί έχουμε τους κοινωνικούς αγώνες, το Κεφάλαιο, το βιβλίο-βίβλος του συνεπούς κομμουνιστή και τέλος την προλεταριακή επανάσταση. Όποιος τα αποδέχεται αυτά πλήρως είναι πολύ αριστερός (κομμουνιστές και αναρχοκομμουνιστές). Όποιος πιστεύει σε αυτά, αλλά θεωρεί πως πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια ειρηνικής μετάβασης και προετοιμασίας είναι λιγότερο αριστερός (ο αριστερός μετριοπαθής(και όχι μόνο) του ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών.
Όποιος πιστεύει πως τα αιτήματα αυτά είναι δίκαια αλλά ανεφάρμοστα στην κοινωνία, λόγω της ανθρώπινης φύσης είναι ακόμα λιγότερο αριστερός(σοσιαλδημοκράτες).
Για όποιον δεν πιστεύει καν σε αυτά, μάλλον δεν του αξίζει ο τίτλος του αριστερού.

Για την δεξιά όμως τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα. Δεν υπάρχει κανένας ορισμός εδώ, ούτε κάποια κοινή ιδεολογία.

Σύμφωνα με την (αριστερογενή μάλλον) "θεωρία" του πολιτικού διπόλου δεξιάς-αριστεράς(αστοί-προλετάριοι), η δεξιά είναι μάλλον ο πολιτικός χώρος που εκπροσωπεί τον καπιταλισμό και την καθεστηκυία τάξη (από τη στιγμή που η αριστερά εκπροσωπεί τους προλετάριους και τους καταπιεσμένους). 

Δηλαδή, ανήκουν στην δεξιά ο φιλελευθερισμός και ο αναρχοκαπιταλισμός; 

Τα δεξιά, ή μάλλον ακροδεξιά κόμματα που αντιπαρατίθενται στο παγκόσμιο κεφάλαιο και τους διεθνής τοκογλύφους, όπως λένε, είναι άραγε δεξιά; Μήπως είναι αριστερά; Γιατί σύμφωνα με την διπολική θεωρία μάλλον προς τα αριστερά περισσότερο θα γέρνουν.

Βέβαια ο φιλελευθερισμός και ο αναρχοκαπιταλισμός, αντιπαρατίθενται έντονα στην ξενοφοβία, τη θεοκρατία, τον εθνικισμό ή ακόμη και στην εθνική ταυτότητα του κράτους. Στοιχεία τα οποία αποτελούν ίσως τα βασικά γνωρίσματα της δεξιάς από μία άλλη οπτική την οποία αποδέχονται πλήρως και αυτοί που αποδέχονται την θεωρία του πολιτικού διπόλου.

Άρα η θεώρηση του πολιτικού διπόλου, είναι μάλλον λαθεμένη. Ή τουλάχιστον, ελλιπής.

Οι δε ψηφοφόροι της δεξιάς μπορεί να είναι οποιουδήποτε κοινωνικού στρώματος και επιπέδου μόρφωσης. Ωστόσο, όλοι τους έχουν κάτι κοινό. Πιστεύουν όλοι, ότι η χώρα βρίσκεται σε επικίνδυνη κατάσταση, είτε οικονομική(όπως τώρα), είτε πολεμική(απειλή πολέμου από Τουρκία, ή από αλλού).

Αν το παρατηρήσετε, όλα τα λεγόμενα "δεξιά" κόμματα μας "φοβερίζουν" για ερχόμενους κινδύνους , πιθανές εξωτερικές προκλήσεις και πολέμους , φυλετική αφαίμαξη του γένους απο την μετανάστευση, κτλπ και καλούν σε συσπείρωση του έθνους. Ακόμη και ο φόβος της χρεοκοπίας εμπεριέχει και τον φόβο της πιθανής διάλυσης του κράτους και επομένως την κατοχή του από κάποια εξωτερική δύναμη ίσως και μέσω πολεμικής σύρραξης.

Αυτό ακριβώς είναι και ο πυρήνας της "δεξιάς", ο φόβος του πολέμου, της εθνικής εξόντωσης και της κατάληψης του κράτους. Τελικά, απ'ότι φαίνεται ο σωστότερος ορισμός της δεξιάς είναι η "θεωρία του πολέμου", ή μάλλον καλύτερα η θεωρία του κινδύνου(εσωτερικού ή εξωτερικού).

ΥΓ: Η απάντηση στην ερώτηση για το αν είμαι δεξιός είναι όχι. Ωστόσο πιστεύω πως η δεξιά, όπως και η αριστερά έχουν τον ιστορικό τους ρόλο στην πορεία της ανθρωπότητας. Βέβαια πιστεύω πως στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η Ελλάδα χρήζει κάποιας φιλελεύθερης πολιτικής για να πετύχει κάποια πρόοδο στην οικονομία και εννοείται διάλυση του κομματικού κράτους και εξυγίανση του δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου