Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Αναρχικοί κατά της ορθογραφίας

Έτυχε, μόλις να δώ ένα ανορθόγραφο σύνθημα(αλλυλεγκύη ) σε κάποιον τοίχο και θυμήθηκα τη ρητορική κατά της ορθογραφίας που είχα διαβάσει πριν αρκετό καιρό στο ίντερνετ.

Η "αναρχική" ανορθογραφία είναι ακόμη μία γελοιότητα της ημιμάθειας των "επαναστατών". Πολλοί από αυτούς, λοιπόν πιστεύουν λόγω ημιμάθειας ή λόγω απλά φανατισμού πως η ορθογραφία είναι κάτι περιττό, δεν έχει καμία χρησιμότητα, πως είναι όργανο της αστικής τάξης και του συστήματος  και είναι ένα είδος κοινωνικού, ελιτίστικου και μορφωτικού διαχωρισμού και ρατσισμού.

Δεν γνωρίζουν όλοι αυτοί βέβαια τίποτα από γλωσσολογία. Δεν ξέρουν για παράδειγμα ότι το η προφέρονταν ως ε και ότι το υ προφέρονταν διαφορετικά από το ι. Πως υπήρχε κάποτε διαφορετική προφορά των διφθόγγων όπως και προφορά των περισπωμένων και των δασειών. Πως έτσι καταστρέφεται η ετυμολογία. Πως ο γραπτός λόγος είναι μία ζωντανή γέφυρα με το παρελθόν και μία ζωντανή παράδοση.

Ακόμη και τέτοιες απόψεις, όμως έχουν την ιστορία τους. Πρωτοπόρο ήταν το ΚΚΕ, που απλά ήθελε τότε να απλουστεύσει την ορθογραφία έτσι ώστε να μορφώσει τον λαό. Βέβαια δεν συμμερίζονταν την ρητορική του ελιτίστικου και κοινωνικού διαχωρισμού που δημιουργεί η ορθογραφία...

Κολοζόφ
«Μόλις εφθάσαμεν εδώ, φυγάδες από τας φυλακάς Συγγρού, μας διεσκόρπισαν. Εμένα με έστειλαν εδώ στο Νοβορωσίσκυ για να αναλάβω κομματική δουλειά μέσα στους Έλληνες της Νοτίου Ρωσίας. Εδώ, στην περιοχή του Νοβορωσίσκυ, υπάρχουν 36 Ελληνικές κοινότητες. Όλοι οι Έλληνες είναι πάμπτωχοι και πεινούν. Όλοι είναι αμόρφωτοι, διότι από πολλά χρόνια σχολείο δεν υπάρχει. Με την βάσιν ότι κάθε εθνικότης δικαιούται να έχει δικό της σχολείο, εκάναμε ένα σχολείο, φυσικά δημοτικό, και έχω μαζεύσει κάμποσα Ελληνόπαιδα και τα μαθαίνω Ελληνικά γράμματα. Φυσικά, σύμφωνα με την τροποποίησιν της Ελληνικής γλώσσης, που έχει κάμει εδώ ο Κομμουνισμός, δηλαδή χωρίς πνεύματα, με ένα μόνον τόνον εις τας λέξεις, την οξείαν, με κατάργησιν των διφθόγγων, με ένα μόνον ι, το γιώτα, το ύψιλον ως ου και με κατάργησιν των διπλών γραμμάτων. Επίσης εκδίδομεν και μίαν εφημεριδούλαν Ελληνικήν με τον τίτλον «Κομυνιστίς» σύμφωνα με την νέαν γραμματικήν…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου