Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

28η Οκτωβρίου και ύμνοι του ΕΑΜ

Απο το βήμα:
"Εκπληκτος δηλώνει ότι έμεινε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σ. Ρούσσος (στηρίχθηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για τον «ύμνο του ΕΑΜ» που ακούστηκε από τα μεγάφωνα κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης στο Χαλάνδρι: «Πρόκειται περί αστειότητος, η εθνική αντίσταση έχει αναγνωριστεί εδώ και χρόνια και θέλουν να μας απαγορεύσουν τον ύμνο του ΕΑΜ, όπως έκαναν σε άλλες εποχές;» έλεγε ο δήμαρχος, με τη σημείωση ότι «ο ύμνος του ΕΑΜ είναι... must για να δώσει βηματισμό»! Είπε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της παρέλασης «έπαιξαν» συνολικά 28 εμβατήρια (από το... «στρατός της Ελλάδας περνά», «των εχθρών τα φουσάτα περάσαν», έως το «Μακεδονία ξακουστή»). Και ο δήμαρχος συνέχισε: «Ο ύμνος του ΕΑΜ ήταν το 28ο εμβατήριο που ακούστηκε. Δεν κατάλαβα γιατί έγινε τόση φασαρία»."

Ο κ. Ρούσσος μάλλον αντιμετωπίζει και αυτός το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και πολλοί άλλοι Έλληνες. Δεν μπορεί να καταλάβει τα δικαιώματά του απ ότι φαίνεται. «Πρόκειται περί αστειότητος, η εθνική αντίσταση έχει αναγνωριστεί εδώ και χρόνια και θέλουν να μας απαγορεύσουν τον ύμνο του ΕΑΜ, όπως έκαναν σε άλλες εποχές;». Το γεγονός του ότι έχει αναγνωριστεί η εθνική αντίσταση, δεν σου δίνει το δικαίωμα να παίζεις τον ύμνο του ΕΑΜ στις παρελάσεις. Μπορείς να τα ακούς στο σπίτι σου και σε όποια ένταση θέλεις, αρκεί βέβαια να μην είναι σε ώρα κοινής ησυχίας...

Βέβαια και οι δεξιοί δεν τα πάνε καλύτερα...

απο το βήμα πάλι:
"Τι λένε οι γαλάζιοι

Τα λεγόμενα όμως του δημάρχου Χαλανδρίου και κυρίως ο ύμνος του ΕΑΜ μαθαίνω ότι απασχόλησαν και πρωτοκλασάτα γαλάζια στελέχη. Ελεγαν μάλιστα ότι ο δήμαρχος δεν γνωρίζει καλά την Ιστορία, ότι την 28η Οκτωβρίου 1940 η ΕΣΣΔ ήταν εν δυνάμει σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας και ότι οι Σοβιετικοί έστειλαν στο Βερολίνο συγχαρητήρια για την εισβολή στη Γαλλία."

Το γεγονός του ότι η γιορτή είναι την 28η Οκτωβρίου δεν σημαίνει πως γιορτάζουμε μονάχα για εκείνη την μέρα. Αυτό βέβαια είναι τελείως παράλογο, γιατί θα ήταν σαν να γιορτάζαμε μονάχα την αρχή του πολέμου. Δηλαδή θα ήταν, σαν να γιορτάζαμε τον πόλεμο! Την 28η Οκτωβρίου γιορτάζουμε τον αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στο κατακτητή και θρηνούμε για τα θύματα ενός άδικου πολέμου.

Είναι η γιορτή αντιφασιστική όπως λένε οι αριστεροί;

Υπό μία έννοια δεν έχουν άδικο. Παρόλο που το ΟΧΙ το είπε ένας φασίστας, ο λαός αγωνίστηκε κατά του φασισμού, άθελά του ή μη. Και βέβαια, ο φασισμός ήταν η αιτία του πολέμου.

Ο Μεταξάς, ως φασίστας ήταν φιλογερμανός. Ιδεολογικά ο Χίτλερ και Μουσολίνι δεν απείχαν και πολύ από αυτόν(αν και ήταν πολύ πιο μετριοπαθής από Χίτλερ και Μουσολίνι). Έκρινε όμως πως αυτόν τον πόλεμο θα τον κέρδιζαν οι σύμμαχοι. Για αυτό και πήρε αυτή την απόφαση. Θα μπορούσε κάλλιστα να είχε κρίνει αλλιώς και να προσχωρούσε στον άξονα.

Άρα το ΌΧΙ, ως ΟΧΙ,  δεν ήταν αντιφασιστικό, αλλά πατριωτικό. Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ηρωποιούμε τον Μεταξά! Ήταν και αυτός φασίστας, απλά ήταν πιο λογικός από τους άλλους.

Την 28η Οκτωβρίου, δεν γιορτάζουμε ένα ξερό ΟΧΙ κάποιου Μεταξά, αλλά τον αγώνα του ελληνικού λαού. Εξάλλου δεν θα είχε και κάποιο νόημα να γιορτάζουμε απλά μία φράση που είπε κάποτε κάποιος. Γιορτάζουμε τον αγώνα. Ο αγώνας του ελληνικού λαού ήταν άθελά του η μη αντιφασιστικός. Το ΕΑΜ ήταν μία συνειδητοποιημένη αντιφασιστική οργάνωση.

Θα πρέπει άρα να γιορτάζεται ο αντιφασισμός;

Επιβάλλεται! Ο φασισμός ήταν η αιτία του πολέμου και εννοείται πως αυτό θα πρέπει να αναφέρεται.

Έκανε λάθος ο δήμαρχος που έπαιξε τον ύμνο του ΕΑΜ;

Δεν μπορεί να παίξει εμβατήριο του ΕΑΜ σε μία παρέλαση. Δεν ήταν όλοι με το ΕΑΜ. Και το ΕΑΜ ήταν αυτό που οδήγησε στον εμφύλιο πόλεμο, όπου και πέθανε πολύς κόσμος άδικα. Γιατί τα θύματα του ΕΑΜ δεν ήταν μεγαλοαστοί ή δωσίλογοι τις περισσότερες φορές, αλλά, συγχωριανοί που απλά διαφωνούσαν με το ΕΑΜ. Πολλοί ακόμη έγιναν στόχος επειδή είχαν απλά προσωπικές διαφορές με διάφορα μέλη του ΕΑΜ. Και υπάρχουν έως σήμερα πολλοί άνθρωποι που προσβάλλονται ιδιαίτερα από τέτοια εμβατήρια Άρα, όντως, καλώς έφαγε κράξιμο ο δήμαρχος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου