Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

"Η αριστεία είναι ρετσινιά"


Δεν υπάρχει πιο παιδαριώδης και αδαής ανάλυση για την αριστεία από την παραπάνω. Το πρόσωπο που εκφέρει τέτοιους λόγους δεν έχει καταλάβει ποτέ την σημασία αυτής της λέξης και δεν έχει καμία σχέση με την κλασσική-ελληνική παιδεία.

Καταρχήν από τα λεγόμενά του κ. Μπαλτά, μπορούμε να υποθέσουμε πως λογίζει την αριστεία ως έννοια άρρητα συνδεδεμένη με την εκπαίδευση, θέση που είναι πάρα πολύ λάθος. Ίσως να θεωρεί επίσης πως αριστεία είναι ο σκληρός (ίσως και αθέμιτος;) ανταγωνισμός μεταξύ των παιδιών για να πετύχουν βαθμούς και είσοδο σε κάποια "καλή" σχολή. Αυτή είναι η αντίληψη και των περισσότερων ανθρώπων για την αριστεία. Βέβαια ο κ. Μπαλτάς είναι σε θέση να αναγνωρίζει κάποια αξία σε αυτή την έννοια καθώς όπως δήλωσε είναι "νόμιμη(;!) και χρήσιμη"* "αλλά όταν γίνεται σφραγίδα που μπαίνει στη ζωή ενός παιδιού το ακολουθεί σε όλη του τη ζωή κατά άδικο τρόπο"

Όλα αυτά πάντως καμία σχέση με την έννοια της αριστείας δεν έχουν και είναι εκχυδαισμένες και λαϊκές απόψεις απαίδευτων. Τι είναι λοιπόν η αριστεία;

Η αριστεία στα αρχαία χρόνια δεν είχε απλά αυτή την ξεπεσμένη σημασία του λυκειακού "επαίνου" που έχει σήμερα. Έχει βαθιές ρίζες στην θεολογία και σημαντική θρησκευτική αξία. Ο θεός(ή οι θεοί) είναι τέλειος, άριστος δηλαδή. Και όταν ο άνθρωπος προσπαθεί να είναι άριστος, όπως δηλαδή οι θεοί, είναι ευσεβής και αποκτά και αυτός κάτι από το χάρη των θεών.

Η αριστεία δεν έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό ή τους βαθμού στο σχολείο και την εκπαίδευση γενικά. Η αριστεία έχει να κάνει με το "ξεπερνώ τον ευατό μου". Βέβαια και αυτό έχει την κοινωνική-συλλογική του προέκταση. Ένας άριστος άνθρωπος είναι πολύ πιο ωφέλιμος για την κοινωνία, από κάποιον μέτριο. Και όλες οι σοβαρές(δυτικές κοινωνίες) έχουν υιοθετήσει αυτή την αξία ως βάση του πολιτισμού τους.

*ελπίζω ο κ. Μπαλτάς να μην πιστεύει πως γίνεται να ποινικοποιηθεί μία "έννοια" ή ιδεολογία σε μία ελεύθερη δημοκρατική χώρα και ελπίζω πως ο ίδιος και η παρέα του δεν σκοπεύουν να ποινικοποιήσουν διάφορες έννοιες και απόψεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου