Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Πατρίδα και έθνος

Προς αντιπαράθεση στο γελοίο κείμενο ενος συριζαίου που δημοσίευσε η αυγή(και έκραξα σε προηγούμενο ποστ), παραθέτω και το παρακάτω κείμενο.

Μονάχα στα πλαίσια μιας συριζαική "λογικής" και της ελληνικής αριστερίστικης(και αναρχικής) νοοτροπίας μπορούν οι έννοιες πατρίδα και έθνος να αμφισβητηθούν. Προσοχή, δεν εννοω να αμφισβητήσουν τον τρόπο που πολλοί μπορεί να εκλαμβάνονται αυτές τις έννοιες, αλλά τις ίδιες τις έννοιες αυτές. Μόνο αυτοί δηλαδή θα μπορούσαν να δηλώσουν ότι δεν υπάρχουν έθνη και ότι πατρίδα μας είναι όλη η γη.

Βέβαια αν οι ίδιοι ταξιδέψουν σε οποιαδήποτε χώρα του μουσουλμανικού κόσμου(και όχι μονο), θα καταλάβουν πως κάθε άλλο παρά πατρίδα τους είναι αυτές οι χώρες και πως κάθε άλλο παρά ευπρόσδεκτοι είναι απο τις κοινωνίες αυτές.

Τι είναι πατρίδα;

Περιληπτικά, είναι ο τόπος που γεννήθηκε και μεγάλωσε ένας άνθρωπος και αισθάνεται όμορφα και άνετα όταν βρίσκεται εκεί. 

Τι είναι έθνος

Εδώ το εγχείρημα είναι λίγο πιο δύσκολο, δεδομένου της παραπληροφόρησης και του λαϊκισμού της δεξιάς και της αριστεράς. Ίσως ο ακριβέστερος ορισμός που μπορώ να σκεφτώ είναι ο παρακάτω: Ένα έθνος αποτελείται από ανθρώπους που έχουν την ίδια γλώσσα, παρόμοιο "ταπεραμέντο" και κάποιες σταθερές πολιτιστικές αξίες. Τα έθνη μεταξύ τους είναι διαφορετικά. Αν εξάλλου δεν υπάρχει η ετερότητα, τότε ίσως θα πρέπει να επανεξετάσουμε την έννοια του έθνους. Αν εμείς για παράδειγμα θεωρούμε πως ήμαστε το ίδιο με τους Αγγλους, τους Κινέζους και τους Άραβες γλωσσικά ή έστω πολιτισμικά, τότε μάλλον η έννοια του έθνους είναι περιττή και όντως σωστά πράττουν οι διάφοροι στην Ελλάδα και την πολεμούν ως την κοιτίδα του εθνικισμού και του φασισμού.

Βέβαια, πρέπει να υπάρχει κάποια "συνέχεια" αίματος για να θεωρηθεί καποιος άνθρωπος ότι ανήκει σε κάποιο έθνος. Προσοχή δεν λέω εδώ ότι ένα έθνος είναι γενετικά ομοιόμορφο. Εξάλλου, η γενετική δεν είναι αντικείμενο της λαογραφίας, αλλά της βιολογίας. Εννοώ πως αν η οικογένεια ενός ατόμου δεν είναι πχ. Ελληνες, δεν θα μεταδώσουν την αγάπη για το ελληνικό έθνος στα παιδιά τους, αλλά την αγάπη για το δικό τους έθνος. Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που κάποιος πραγματικά θέλει να αλλάξει εθνική ταυτότητα. Αν βέβαια κάποιος θέλει αν αποκαλείται Έλληνας, τότε μπορεί πολύ άνετα να το κάνει. Και είναι και τιμή για το έθνος που τον "προσηλύτισε". Εάν ωστόσο κάποιοι θέλουν να θεωρούνται Έλληνες πχ, για να έχουνε απλά την ίδια αντιμετώπιση και τα ίδια δικαιώματα με τους γηγενείς κατοίκους, τοτε αυτοί μάλλον δεν είναι Έλληνες. 

--------
Ιθαγένεια και υπηκοότητα

Ιθαγένεια είναι αυτό που δηλώνει η ετυμολογία της ίδια αυτής λέξης. Απο συζήτηση στο wikipedia: "ιθύς+γένος (ιθύς=ευθύς, ο κατ' ευθείαν βαίνων + γένος -γενέσθαι / γίγνομαι) και αφορά το γένος και όχι την εντοπιότητα - τόπο γέννησης / διαβίωσης κάποιου."

Υπήκοος είναι o πολίτης. Είναι το ενεργό αντικείμενο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής ενός τόπου. Το καλύτερο μάλλον παράδειγμα για την κατανόηση της έννοιας αυτής είναι η περίπτωση των Ρωμαίων αυτοκρατόρων που χάριζαν την ρωμαική υπηκοότητα σε κατοίκους της αυτοκρατορίας.
--------

Θέλω να πω, πως έθνος είναι μία οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως έθνος. Λογικά θα υπάρχει κάποια ετερότητα για να θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται έτσι. Εάν κάποιος δεν θέλει να ανήκει σε κάποιο έθνος μπορεί να το κάνει άνετα, δεν μπορεί όμως να αμφισβητεί την ίδια την ύπαρξη των εθνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου