Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Η τεχνολογία ως ο κυρίαρχος διαμορφωτής της κοινωνίας και της πολιτικής

Η τεχνολογία είναι η μοναδική ανθρώπινη δραστηριότητα που έχει τόσο μεγάλη επίπτωση πάνω στην κοινωνία. Η τεχνολογία έχει δύναμη πολύ επιθετική. Ή θα μεταλλάξει πλήρως την κοινωνική δομή ενός λαού, ή θα τον καταστρέψει(μέσω της κατάκτησης από λαό τεχνολογικά προηγμένο)

Κάποτε ένας λαός ανακάλυψε την γεωργία. Αποφάσισε, λοιπόν να σταματήσει την νομαδική του ζωή και να εγκατασταθεί κάπου μόνιμα. Αυτό το γεγονός είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία του ανθρώπινου πολιτισμού, με την μορφή που τον γνωρίζουμε εως και τώρα. 

Ήταν τότε που δημιουργήθηκαν οι πρώτοι ιδιοκτήτες και η έννοια της ιδιοκτησίας. Τότε ήταν και που δημιουργήθηκαν και η εξαρτημένη μορφή οικονομίας και οι κοινωνικές τάξεις. Μία τέτοια κοινωνία χρειαζόταν την εξειδίκευση για να επιβιώσει. 

Σε αντίθεση με την νομαδική ζωή, που όλα τα μέλη της κοινωνίας έχουν ουσιαστικά το ίδιο "επάγγελμα" , οι αγροτικές κοινωνίες μπορούν να δημιουργήσουν και άλλα "επαγγέλματα". Και όσο μεγαλώνουν, αυξάνονται και οι ανάγκες για διαφορετικές ειδικότητες.

Δημιουργήθηκε η ανάγκη για προστασίας από επιδρομές άλλων λαών, οπότε έχουμε την δημιουργία του στρατού. Ο στρατός έφερε και τους πρώτους σκλάβους. Οι σκλάβοι στη συνέχεια έφερε μεγαλύτερη συσσώρευση πλούτου στους παλαιότερους πληθυσμούς, οπότε έχουμε και την δημιουργία της αριστοκρατίας. Οι αριστοκράτες ήταν αυτοί που μέχρι την αστική επανάσταση(όπου και έχουμε και το κάψιμο των βιβλίων-πιστοποιητικών αριστοκρατίας, όπως και το libro d'oro στην Κέρκυρα) στην Ευρώπη μπορούσαν να γνωρίζουν και να περιφανεύονται για την καταγωγή τους. Από εκεί ξεκινά και η πρώτη κοινωνική διαστρωμάτωση. Αυτή η συσσώρευση του πλούτου αύξησε περαιτέρω την πολυπλοκότητα της κοινωνικής διαστρωμάτωσης και τις εξειδικευμένες εργασίες. Ακόμη, η καλή ζωή των αριστοκρατών δημιούργησε και το καλό γούστο και την άνθηση των τεχνών των γραμμάτων των επιστημών κτλ, και δημιούργησε αυτό που σήμερα αντιλαμβανόμαστε ως πολιτισμό. Τότε ήταν και η εποχή που δημιουργήθηκαν και τα πρώτα πολιτεύματα. Από την αρχαία Ελλάδα έχουμε:βασιλεία, αριστοκρατία, δημοκρατία, ολιγαρχία, τυραννία.

Ας εξετάσουμε τώρα έναν άλλον λαό. Πιο σύγχρονο αυτή τη φορά. Τους Άγγλους. Οι Άγγλοι, ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν την δύναμη της μηχανής για να παράξουν έργο. Ήταν οι πρωτεργάτες της βιομηχανικής επανάστασης. Και βέβαια ήταν και ο λόγος που έγινε η Αγγλία η μεγαλύτερη υπερδύναμη. Απο τότε έχει αλλάξει ριζικά η κοινωνία και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Με την εκβιομηχάνιση, είχαμε την πρώτη μαζική μετανάστευση αγροτικών πληθυσμών στα αστικά κέντρα. Πριν την εκβιομηχάνιση η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων ήταν αγρότες. Μετά την εκβιομηχάνιση, το μεγαλύτερο μέρος των αγροτών εγκαταστάθηκε στις πόλεις και προλεταριοποιήθηκε, όπως θα έλεγε και ένας μαρξιστής.

Θα υπήρχε μήπως ο κομμουνισμός και ο σοσιαλισμός αν δεν είχε προηγηθεί η βιομηχανική επανάσταση; Θα γινόταν ποτέ η σεξουαλική επανάσταση , αν δεν είχε ανακαλυφθεί η αντισύλληψη; Θα υπήρχε ποτέ η έννοια της παγκοσμιοποίησης και των ανοικτών συνόρων αν δεν υπήρχε ο ανεπτυγμένος καπιταλισμός και οι πολυεθνικές εταιρίες; Θα υπήρχε η μαζική μετανάστευση αν δεν υπήρχαν οι ανεπτυγμένες μεταφορές του σήμερα και η ανακάλυψη του εμβολιασμού; Θα υπήρχε η ελευθερία του λόγου στον βαθμό που την προσφέρει απλόχερα το ιντερνετ σήμερα;

Το ίντερνετ και η πληροφορική γενικά είναι η τεχνολογία που διαμορφώνει την εποχή μας. Ότι ήταν και η βιομηχανική επανάσταση για τον 19ο αιώνα. Πολλοί άνθρωποι θα αναγκαστούν να αλλάξουν επαγγέλματα, θα υπάρξει και άνοδος της ανεργίας, λόγω αυτοματοποίησης, αλλά και η αναγκη της συνεχούς εκπαίδευσης.Ίσως θα αμφισβητηθούν πολλές κοινωνικές δομές και αξίες και σίγουρα η θρησκεία.

Τέτοια "πράματα" περίμενα να ακούσω και εγώ ο δύστυχος όταν βρήκα την διαλογο-διάλεξη του κ. Δήμου στο youtube περι τεχνολογίας. Αλλά αυτός ανέφερε σχεδόν μονάχα πως οι Έλληνες είναι απλά τεχνοφοβικοί....
https://www.youtube.com/watch?v=0An7Ai-RtsM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου