Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Σχολές με προοπτικές!

Ανακοινώθηκαν σήμερα οι βάσεις εισαγωγής. Η αγωνία μαθητών, καθηγητών, γονέων, γιαγιάδων, θείων, έφτασε στο τέλος της. Η μέρα της κρίσης έφτασε. Η υστερία που μεταδίδεται από τους μαθητές, τους γονείς και τα ΜΜΕ είναι τέτοια που σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε πολλές αυτοκτονίες ή τουλάχιστον απόπειρες. Νομίζω πως αυτή η υστερία εκφράζει τέλεια την παράνοια αυτού του λαου. Μάλλον, θα πρέπει να θεσμοθετήσουμε και αναγκαστική καμπανοκρουσία αυτή τη μέρα. Πως θα ξυπνήσει και ο θείος που μπορεί να ξενύχτησε χθές; Πραγματικά , αυτή η μέρα, όπως και οι υπόλοιπες των πανελληνίων έχουν καταστεί πλέον εθνικό γεγονός. Με σχολιαστές και "ειδικούς" σε δημόσιο διάλογο. Όπου ακολουθούν άπειρες συζητήσεις για σχολές με προοπτικές, για άλλες που δεν έχουν δουλειά και για σπουδές στο εξωτερικό ή σε ιδιωτικά κολέγια. Και γενικά στο τί πρέπει να πράξει ένας νέος για να βρει μια δουλειά και να κάνει καριέρα.

Αυτό που ακούει συχνά κανείς τώρα στην ΤV είναι το "σχολές με προοπτικές". Το πρόβλημα όμως έγκειται στο ότι αυτή η δήλωση απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Αν εξαιρέσουμε βέβαια σχολές όπως οι στρατιωτικές που έχουν ελεγχόμενη άμεση αποκατάσταση, για όλες τις άλλες, πλέον, τα πράγματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα...

Δεν υπάρχουν σχολές που έχουν δουλειά, ή σχολές που έχουν προοπτικές. Κάθε σχολή προσφέρει κάποια πράγματα στους αποφοίτους τις , τα οποία μπορούν να θεωρηθούν ως προοπτικές. Άλλες φορές είναι πιο χειροπιαστά, όπως το δικαίωμα άσκησης της ιατρικής ή τα δικαιώματα των μηχανικών και άλλες πιο έμμεσα, όπως η εξειδίκευση και η "γνώση" που προσφέρει στους φοιτητές. Αυτό το 2ο είδος προοπτικών είναι και το πιο ύπουλο...καθώς το εκμεταλλεύονται οι λιγότεροι. Και είναι λογικό εξάλλου. Σε μία χώρα που περνάει ο καθένας σε μία σχολή ανάλογα με τον βαθμό εισαγωγής και την φήμη της σχολής, λογικό είναι οι περισσότεροι να μην ενδιαφέρονται και τόσο για το αντικείμενο της σχολής.

Το πρόβλημα είναι πως οι περισσότεροι, θα καταλήξουν άνεργοι ή απασχολούμενοι σε αντικείμενο τελείως διαφορετικό των σπουδών τους. Ειδικά εάν η σχολή δεν προσφέρει επαγγελματικά δικαιώματα όπως πχ. του μηχανικού ή του γιατρού, τότε μάλλον τζάμπα σπουδάζουμε, καθώς το πιο πιθανόν είναι πως δεν θα εκπληρώνουμε τις προϋποθέσεις για να δουλέψουμε στον ιδιωτικό τομέα... Τζάμπα λοιπόν, όλος αυτός ο χαμός και η υστερία με τις πανελλήνιες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου